LINUX

We kennen allemaal Microsoft (Windows) en Apple. Maar kennen we ook Linux? Ooit van gehoord? Ik tot een paar jaar geleden niet….

Linux wordt toegepast in/op/bij routers, firewalls, netwerkdevices, de gewone huis/tuin/keuken computer, laptops en smartphones van:

Universiteiten
(hoge)Scholen
Banken en verzekeringen
Platenmaatschappijen
Vliegmaatschappijen
Telecomproviders
Overheidsinstanties
Navigatiesystemen

en dit is nog maar een kleine greep uit de vele professionele toepassingen. Ook onder particulieren is het een populair Operating System (OS) en wordt het onder andere gebruikt in de muziek- en mediaproductie (studiopinguin.blogspot.nl).

 Linux is een besturingssysteem/OS. In feite is Linux een kernel, die er onder andere voor zorgt dat software en hardware met elkaar kunnen samenwerken. Het is gebaseerd op de kernel van GNU (Gnome Not Unix), een besturingssysteem ontwikkeld in de jaren ’60.

Linus Torvalds, een Fin heeft GNU gebruikt om de eerste opzet van Linux te ontwikkelen. Samen met technici en programmeurs van over de hele wereld, is dit uitgegroeid tot het huidige Linux. De benaming Linux is dan ook een samenvoeging van LINus en UniX.

 Linux is dus een kernel waarmee servers, desktops, laptops, tablets en smartphones worden bestuurd.

Het is een “open source” systeem. Dit betekent dat het in de basis (in de broncode van de kernel) door iedereen kan worden aangepast naar eigen believen. “Iedereen” moet in deze context in de breedste zin van het woord worden beschouwd, want alleen één ieder die ertoe bekwaam is, kan in de broncode veranderingen aanbrengen. Eén van de praktische uitwerkingen van dit “open source” stelsel is, dat er veel distributies (subvarianten) gratis te verkrijgen zijn. Voor veel mensen betekent deze mogelijkheid, “open source” maar de betekenis is dus veel breder.

 Een distributie is een variant binnen het besturingssysteem, zoals Ubuntu, Redhat 6, Redhat 7, Knoppix. Dit zijn distributies met hun eigen mogelijkheden en toepassingen.

In de terminal (het commandocentrum) wordt er door middel van een eigen jargon opdracht gegeven aan het systeem. Dit wordt de Shell genoemd en is te verdelen in de Bash (Bourne Again Shell) en Dash (Debian Almquist Shell). Dash is feitelijk de versimpelde versie van Bash. Afhankelijk van de betreffende distributie heeft men te maken met Bash of Dash.